DEUS en de Association des médecins d'urgence du Québec (AMUQ) nodigen jou uit voor de online versie van Bring me Back to Life dat 9 juni werd georganiseerd.

 

Op #BMBTL21 ligt de focus de skills en de knowhow die nodig zijn voor de optimale resuscitatie van jouw kritiek zieke patient.

Sprekers van wereldklasse (oa Scott Weingart, Haney Mallemat en Christopher Hicks) brengen cutting edge onderwerpen en klinische pearls die er toe doen!

Airway, pediatrische pearls, trauma, human factors, POCUS en veel meer...

Mis dit congres niet en schrijf je nu snel in via deze link.

 

Programma zoals het werd uitgezonden

(Onder voorbehoud van wijzigingen)

9:00 AM - Opening address
Judy Morris

9:05 AM - Introduction
Frédéric Lemaire and Maxime Valois

9:10 AM - A. Weingart and Hicks talk trauma
Chris Hicks and Scott Weingart
Duration: 22 min.

  • Approach systematically the trauma patient.
  • Analyze the key elements of penetrating and blunt traumas.
  • Using a checklist to optimize management of the trauma patient.

9:32 AM - Question and evaluation period

9:41 AM - B. Pediatric traumas gone bad
Jade Séguin
Duration: 22 min.

  • Analyze the particularities related to pediatric trauma.
  • Adapt the adult trauma approach to the pediatric population.
  • Avoid the various pitfalls during a pediatric resuscitation.

10:03 AM - Question and evaluation period

10:12 AM - C. Worst airway ever: The tracheostomy patient that can't breathe
Frédéric Lemaire
Duration: 22 min.

  • Recognize respiratory failure in the trach patient.
  • Differentiate the different types of tracheostomies.
  • Apply a systematic approach to oxygenate the trach patient.

10:34 AM - Question and evaluation period

10:43 AM - Break

10:58 AM - D. Workshop 1: Pocus pearls in cardiac arrest
Laurie Robichaud
Duration: 15 min.

  • Discuss the particularities of trans-thoracic echocardiography in cardiac arrest.
  • Generate the pertinent views in cardiac arrest.
  • Utilize a simple approach to manage POCUS in cardiac arrest.

11:13 AM - Evaluation period

11:14 AM - E. A new look at the heart: Resuscitative TEE
Felipe Teran
Duration: 22

  • Evaluating the cardiac function in arrest.
  • Examine the indications and contraindications to trans-esophageal echocardiography (TEE).
  • Identify the roles of the different views in TEE.

11:36 AM - Question and evaluation period

11:45 AM - F. Workshop 2: Tips and tricks to put a central line
Dat Nguyen-Dinh
Duration: 15 min.

  • Follow the steps of putting a central line.
  • Avoid frequent pitfalls related to putting a central line.
  • Use properly the different types of central venous catheters.

12:00 PM - Evaluation period

12:01 PM - Lunch

12:46 PM - G. Workshop 3:  How and when to use transvenous pacing
Lior Bibas
Duration: 15 min.

  • List the steps of putting a transvenous pacemaker.
  • Explain the different indications and contra-indications.
  • Manage common problems related to transvenous pacing.

1:01 PM - Evaluation period

1:02 PM - H. Performance psychology for the resuscitationist
Jason Brooks
Duration: 22 min.

  • Use mindfullness in the context of critical care.
  • Optimize their performance in resuscitation.
  • Apply different techniques used by high-level athletes, business and military leaders in the medical setting.

1:24 PM - Question and evaluation period

1:33 PM - I. Reimagining shock: A tale of three pressures
Sarah Crager
Duration: 22 min.

  • Categorize types of shock by applying an alternative model.
  • Conceptualize shock as a sum of pressure vectors.
  • Explain the role of the right ventricule in shock.

1:44 PM - Question and evaluation period

2:04 PM - J. Psychological safety in trauma
Christopher Hicks
Duration: 22 min.

  • Explain the concept of psychological safety.
  • Discuss the importance of psychological safety in the context of critical care.
  • Ensure the psychological safety of the various stakeholders during resuscitation.

2:26 PM - Question and evaluation period

2:35 PM - K. Save the brain: Tips from a neuro-intensivist
Evie Marcolini
Duration: 22 min.

  • Optimize their approach to the neurologically unstable patient.
  • Prevent and manage neurological complications.
  • Discuss the limits of neurological prognostication.

2:57 PM - Question and evaluation period

3:06 PM - L. Workshop 4: How and when to put a pig tail
Jean-François Lanctôt
Duration : 15 min.

  • Explain the indications.
  • Put a pig tail.
  • Anticipate the different complications related to the procedure.

3:21 PM - Evaluation period

3:22 PM - M. The history (and future!) of post arrest cooling
Benjamin S. Abella
Duration: 22 min.

  • Share the history of therapeutic hypothermia (targeted temperature management, or TTM).
  • Analyze the evidence supporting TTM as a post-arrest therapy.
  • Discuss the future role and implementation of TTM.

3:44 PM - Question and evaluation period

3:53 PM - N. Workshop Q&A
Duration: 15 min.

  • Identify the elements to utilize immediately in his practice.
  • Discuss the elements covered.
  • Summarize the different techniques and their indications.

4:08 PM - Break

4:24 PM - O. The PEA paradox
Haney Mallemat
Duration: 22 min.

  • Integrate the differential of PEA arrest.
  • Optimize the approach to the PEA arrest patient.
  • Identify arrest patients with a good prognostic.

4:46 PM - Question and evaluation period

4:55 PM - P. You suck at airway: Why ED and critical care should not pretend they are anesthesiologists
Scott Weingart
Duration: 22 min.

  • Discuss the stakes of difficult intubations in the ED.
  • Optmize interactions with different consultants.
  • Identify their own limits regarding airway management.

5:17 PM - Question and evaluation period

5:26 PM - Summary
Frédéric Lemaire and Maxime Valois