Point-of-Care Echografie Kindergeneeskunde

Duur: 2 dagen

Point-of-care echografie maakt u een betere dokter! Echografie wordt de laatste jaren daarom ook steeds meer onderdeel van de expertise en het klinisch handelen van de medisch specialist. Ook in de zorg voor het acuut zieke kind speelt dit nu al  toenemend een rol in de praktijk. Deze relatief gemakkelijk aan te leren vaardigheid heeft bewezen procedures veiliger te maken, diagnostiek te versnellen en de klinische besluitvorming betrouwbaar te kunnen ondersteunen. Naast deze klinische voordelen brengt point-of-care echografie de behandelaar weer dichter bij de patiënt, wat resulteert in meer voldoening voor beiden. Zo ook echografie bij de evaluatie van het acuut zieke kind. Onder andere bij de evaluatie van het kind met dyspnoe, het kind in shock en bij het verkrijgen van vaattoegang. DEUS nodigt jou graag uit om met onze hulp jezelf binnen 2 dagen de basis van point-of-care echografie bij kinderen eigen te maken!

Tijdens deze DEUS cursus zal de theorie in presentaties naar voren komen, het zwaartepunt van de cursus zal liggen in het hands-on gedeelte; het vervaardigen en interpreteren van echobeelden. Wij maken hierbij alleen gebruik van fantomen en proefpersonen en er hoeft dus niet op elkaar geoefend te worden.

Voor iedere cursus wordt dan ook een gedegen bestudering van de opgegeven lesstof en de e-learning verwacht teneinde de cursusdoelen te bereiken. Voor het verkrijgen van het certificaat zal zowel een theoretisch examen als ook een praktijkexamen plaatsvinden. De voorbereiding van deze cursus (e-learning/sites) ongeveer 15-20 uur.

OPTIMALE LEEROMGEVING
DEUS cursussen zijn uniek door onze rigoreuze praktijkgerichte didactische opzet. Wij onderscheiden ons van andere echografie cursussen door tijdens de praktijkoefeningen te werken met kleine groepjes van 3-4 cursisten per oefenstation. Elk oefenstation heeft een eigen instructeur, echomachine en DEUS echomodel waardoor elke gemaakte echt direct wordt gesuperviseerd en gebruikt kan worden voor het eigen echoportfolio en eventueel certificatietraject. Juist het aanleren van de praktische implementatie van POCUS is belangrijk. Wij werken daarom alleen met ervaren klinische instructeurs die in het dagelijkse werk ook daadwerkelijk zelf structureel point-of-care echografie toepassen in de behandeling van eigen patiënten. Tijdens het gezamenlijk oefenen van de echovaardigheid, onder andere door middel van voor de individuele cursist relevante scenariotrainingen, is er zo voldoende ruimte om ook in te gaan op de klinische setting in de eigen dagelijkse praktijk.

Schrijf je nu in

verzeker jouw deelname!

vanaf:

€ 1.295,00

KORTING
Op de huidige prijs van €1.395,00 zijn de volgende kortingen van toepassing:
€ 100,00 korting voor: AIOS, ANIOS

Deze cursus kent maximaal 12 accreditatiepunten

AANBIEDING
Bij aanschaf van deze cursus is het gebruik van de volgende e-learning modules inbegrepen:
DEUS Point-of-care Echografie bij Kinderen

Nieuwegein

26/06,27/06
€ 1.395,00
inschrijven

Nieuwegein

11/09,12/09
€ 1.395,00
inschrijven

Alle artsen, verpleegkundig specialisten en physician assistants betrokken bij de opvang van het zieke kind, o.a. kinderartsen, SEH-artsen, huisartsen, intensivisten en arts-assistenten (in opleiding).

Deze cursus is geschikt voor BIG geregistreerde zorgprofessionals.

Het zelfstandig kunnen verrichten en interpreteren van basale point-of-care echografie bij kinderen.

Door middel van voorbereiding met het leerboek Pediatric Emergency and Critical Care Ultrasound van Stephanie J.Doniger en tijdens de cursus gegeven didactische sessies en hands-on oefeningen zullen de volgende point-of-care echografie onderwerpen aan bod komen:

 • Basisprincipes echografie, fysica en ‘knobology’
 • eFAST
  • Intraperitoneaal vrij vocht
  • Pneumothorax
  • Pleuravocht / hematothorax
 • Basale echocardiografie
  • Parasternale lange as (PSLA)
  • Parasternale kore as (PSSA)
  • Apicale 4-kamer (AP4)
  • Subcostaal
  • Pericardvocht & Tamponade
 • Echografische evaluatie bij dyspnoe
 • Echografische evaluatie bij shock (RUSH)
 • Introductie echogeleide perifere vaattoegang

De cursisten worden na afloop geacht om:

 • Vertrouwd te zijn met en kunnen beschrijven van de basale natuurkundige principes van echografie.
 • Te kunnen beschrijven hoe echografie apparatuur, software en instellingen de echografische beeldvorming beïnvloeden.
 • De voordelen en beperkingen van Point-of-Care echografie bij kinderen te benoemen.
 • In staat te zijn bij kinderen relevante echografische beelden te verkrijgen, beoordelen en interpreteren.
 • Specifieke echogeleide procedurele vaardigheden te verrichten.

Schrijf je in voor de cursus Point-of-Care Echografie Kindergeneeskunde

Cursus duur: 2 dagen