Spoedechografie – Advanced

Deze tweedaagse DEUS cursus is de eerste in Nederland, speciaal ontworpen door artsen werkzaam in de acute zorg met een ruime echo en instructeurservaring, voor artsen die zich naast basis applicaties, zoals EFAST, AAA en basale spoedechocardiografie, hun pallet aan kennis en skills willen uitbreiden. Voor deze cursus is basale echo-kennis en -ervaring geen must maar wel een absolute pré.

De theorie zal in de presentaties naar voren komen, het zwaartepunt van deze advanced cursus zal liggen in het hands-on gedeelte; het vervaardigen en interpreteren van echobeelden en het aanleren van echogeleide procedures.  Wij maken hierbij alleen gebruik van fantomen en proefpersonen, doorgaans studenten geneeskunde.

Voor iedere cursus wordt dan ook een gedegen bestudering van de opgegeven lesstof verwacht teneinde de cursusdoelen te bereiken. Voor het verkrijgen van het certificaat zal zowel een theoretisch examen als ook een praktijkexamen plaatsvinden.

OPTIMALE LEEROMGEVING

DEUS cursussen zijn uniek door onze rigoreuze praktijkgerichte didactische opzet. Wij onderscheiden ons van andere echografie cursussen door tijdens de praktijkoefeningen te werken met kleine groepjes van 3-4 cursisten per oefenstation. Elk oefenstation heeft een eigen instructeur, echomachine en DEUS echomodel waardoor elke gemaakte echt direct wordt gesuperviseerd en gebruikt kan worden voor het eigen echoportfolio en eventueel certificatietraject. Juist het aanleren van de praktische implementatie van POCUS is belangrijk. Wij werken daarom alleen met ervaren klinische instructeurs die in het dagelijkse werk ook daadwerkelijk zelf structureel point-of-care echografie toepassen in de behandeling van eigen patiënten. Tijdens het gezamenlijk oefenen van de echovaardigheid, onder andere door middel van voor de individuele cursist relevante scenariotrainingen, is er zo voldoende ruimte om ook in te gaan op de klinische setting in de eigen dagelijkse praktijk.

CURSUSTITEL

 • DEUS Advanced cursus Spoedechografie

DATA & INSCHRIJVING

DOELGROEP

 • Artsen, VS en PA’s geïnteresseerd in de spoedechografie.
 • Doel cursus Het uitbreiden van het pallet van spoedechografie applicaties en het aanleren van basale echogeleide procedures.
 • Toelatingseisen Het volgen van de basiscursus spoedechografie is aan te raden.

INHOUD

Dag 1 – Spoedechografische toepassingen

 • DVT
 • Nieren en blaas
 • Dyspnoe en longen
 • Muskuloskeletaal (o.a. fracturen, peesletsel)
 • Weke delen (o.a. abces, cellulitis, corpus alienum)
 • Oculair

Dag 2 – Procedures

 • Echogeleide vasculaire toegang (centraal en perifeer)
 • MSK & weke delen echogeleide procedures (o.a. I&D, fractuur & luxatie respositie, athrocentesis)
 • Introductie echogeleide zenuwblokkades

LEERDOELEN

De cursisten worden na afloop geacht om vertrouwd te zijn met bovenstaande spoedechografie applicaties en echogeleide procedures, zowel op theoretisch als op praktisch vlak.

ACCREDITATIE

Accreditatie is reeds verleend voor onder andere;

 • NVSHA

DATA, KOSTEN & INSCHRIJVING

CURSUSLOCATIE

OSG
Ringveste 7 A
3992 DD Houten
T: (030) 634 65 80
F: (030) 637 97 94
W: OSG Jouwzorgopleider
E: info@jouwzorgopleider.nl

MEER INFORMATIE

Ter voorbereiding op de cursus zullen voor aanvang de lesmaterialen ter beschikking worden gesteld, waaronder het handboek Point-of-Care Ultrasound van Soni et al.

Voorafgaand aan de cursus zal een theoretische ingangstoets plaatsvinden om het beginniveau van de cursist te kunnen bepalen. Na afloop van cursusdag 2 zal een theoretische eindtoets en praktijkexamen plaatsvinden. De praktijktoets kan direct herkanst worden bij een andere instructeur of de course director. De theorietoets kan herkanst worden bij een volgende cursus.

DEUS

Sinds 2012 is DEUS actief in de ontwikkeling van scholing op het gebied van point-of-care echografie voor medisch specialisten (i.o.) en andere medische professionals. DEUS is een CRKBO geaccrediteerde onderwijsinstelling.